En ny rapport fra konsulentbureauet IRIS Group viser, at det lokale erhvervsliv i Silkeborg Kommune foreløbigt har klaret sig flot gennem coronakrisen. Ud af landets 98 kommuner kommer Silkeborg Kommune ind på en samlet 15. plads.


Selvom der er grund til optimisme, er rapporten også en løftet pegefinger om, at Silkeborg er langt fra målet.


Jeg synes at det er glædeligt, at Silkeborg Kommune har klaret sig godt igennem den foreløbige coronakrise. Selvom vi naturligvis har brancher, der er hårdt ramt, er vores erhvervsliv af en sammensætning, som gør har gjort os mindre sårbare under pandemien. Det giver også et godt udgangspunkt for at komme positivt ud på den anden side.


Hvis man zoomer ud og betragter Silkeborg Kommune i et bredere perspektiv, kunne de lokale forhold for erhvervslivet imidlertid tage sig bedre ud. Når det kommer til erhvervslivets generelle vilkår, scorer Silkeborg Kommune ifølge den nye rapport blot en 43. plads på landsplan.


Placeringen er gennemsnittet af en række underresultater, som peger i forskellige retninger, men det er stærkt bekymrende at en kommune som vores, der ønsker et stærkt erhvervsliv kun opnår en 75. plads i kategorien ’iværksætteri og vækstvirksomheder’.


Med en 43. plads placerer Silkeborg Kommune sig i det bløde midterfelt foran vores naboer i Viborg Kommune, men efter både Ikast-Brande, Favrskov, Skanderborg og Horsens Kommuner. Det afspejler ikke, at vi er en vækstkommune. Særligt hæfter jeg mig ved, at vi ligger i den nederste fjerdedel, når det kommer til iværksætteri og vækstvirksomheder. Her skal vi sætte yderligere ind, da der er iværksætterne og vækstvirksomhederne, der skal skabe fremtidens arbejdspladser i kommunen.


43. pladsen er dog en forbedring på 14 pladser i forhold til den forrige måling fra IRIS Group.


Det tyder på, at vi er på rette vej under Steen Vindums ledelse. Men vi kan ikke være tilfredse med en placering i midterfeltet. Silkeborg Kommune skal være en meget mere erhvervsvenlig kommune, fordi et stærkt erhvervsliv gavner os alle. Men det er klart, at skal vi nå dertil, så skal vi lette lidt af trykket på bosætningsspeederen og i stedet geninvestere nogle af skattekronerne fra de mange nye i bedre vilkår for erhvervslivet. Det er min holdning, at det vil kunne løsne op på nogle af de udfordringer, som vi står over for i dag. Når vi skaber flere arbejdspladser, vil flere borgere kunne arbejde og handle lokalt. Det vil lette presset på vores indfaldsveje og holde hånden under omsætningen i vores detailhandel. Det hører med til en kommune i naturlig balance.