Silkeborg Kommune vælter sig i nye indbyggere. Sidste år var kommunen den hurtigst voksende i Jylland og næsthurtigste på landsplan.


Samme høje fart skyder Silkeborg Kommune langt fra, når det kommer til nye arbejdspladser. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. En ærgerlig 25. plads blev det til i 2019 – lige inden coronapandemien ramte. På niveau med kommuner såsom Lolland, Lejre og Samsø og langt fra naboerne i Ikast-Brande og Favrskov.


Som borgerlig-liberal og i øvrigt selvstændig erhvervsdrivende, finder jeg det rigtig trist, at Silkeborg Kommune klarer sig så dårligt på erhvervsområdet – og at vi har gjort det i en årrække. For faktisk hører Silkeborg Kommune også til de få kommuner, som er tilbage i det midt- og østjyske, der endnu ikke har genvundet de arbejdspladser, som blev tabt under finanskrisen. En skæbne som vi deler med Nord- og Syddjurs, Samsø og Randers.


Med alle de ekstra skatteindtægter fra de mange nye indbyggere mener jeg, at det er på tide at geninvestere nogle af pengene i det lokale erhvervsliv, så flere kan arbejde og handle, hvor de bor.


Jeg mener, at et oplagt og overkommeligt sted at starte er ved at fjerne kommunens byggesagsgebyr, som skal betales af alle virksomheder, der behøver en byggetilladelse for at kunne gå i jorden ved enten nybyg eller udvidelse af eksisterende kontor- eller lagerbygninger.


Det vil blot koste ca. 2,35 mio. kr. årligt at fjerne dette gebyr, som ikke har andet formål end at begrænse erhvervslivets udvikling. Det har man for længst gjort i en tredjedel af landets øvrige kommuner, herunder rigtig mange her i Jylland hvor vi er afhængige af et driftigt erhvervsliv, der skaber gode og varige arbejdspladser.


Men en fjernelse af byggesagsgebyret vil også komme boligejerne til gavn, da de også faktureres for kommunens byggesagsbehandling, når de enten bygger nyt eller til. Men faktisk skal borgerne i mange tilfælde også betale gebyret, hvis de blot vil energirenovere deres boliger, hvilket er ret håbløst i en tid hvor vi ikke kan prioritere bæredygtighed højt nok.


Skulle jeg blive valgt til byrådet ved valget i november, så vil jeg arbejde benhårdt for at gøre Silkeborg Kommune til et af de bedste steder at bo og bygge bæredygtigt. Og jeg vil starte med at stille skarpt på byggesagsgebyret, som bremser udviklingen og virker mod at forbedre klimaet.


Læs hele læserbrevet her: Link