Skrevet i samarbejde med Morten Høgh, Helga Sandorf og Kern Oddershede fra vores byrådsgruppe i Venstre. 

Hver eneste gang, der er 500 boliger, så er der også en masse små børn, der har brug for pasning.

Når vi laver lokalplaner, så planlægger vi, i grove træk, til beboelse og til offentlige formål. De to ligger gerne i nærheden af hinanden, og det giver god mening. De to ting hænger nemlig sammen, da beboerne leverer børnene til daginstitutionen.

Når det så kommer til opførelsen af boligerne, så går det stærkt, og når det kommer til byggeriet af børnehaven, så går det knap så stærkt. Det tager knap 4 år fra man går i gang med at lokalplanlægge et område til en daginstitution står færdig, hvis det går godt.

Til den tid er ejendomsudviklerne længe færdige, og beboerne med deres børn har været der et stykke tid. Så kan man selvfølgelig vælge at stoppe al beboelsesbyggeri til børnehaven er færdig.

Problemet med det er bare, at der er en masse mennesker, som trækker i arbejdstøjet hver dag for at tage ud på byggepladserne og bygge de huse som mange af os en dag kommer til at bo i. Dem kan vi ikke bare bede om at sætte deres liv på pause. Så vi har et problem, eller en udfordring, som det jo hedder i dag.

Derfor mener vi, at vi skal sørge for at børnehaverne er en fast del af lokalplanlægningen, når vi kan se, at der vil blive brug for en ny institution, og gerne en del af ejendomsudviklernes samlede byggeri. Så kan Silkeborg Kommune efterfølgende leje ejendommen evt. med en forkøbsret, så vi sikrer daginstitutionen fremover.

Vi er som politikere først og fremmest ansat af borgerne til at løse de fælles udfordringer, inden vi er arbejdsgivere og endnu langt før, vi er ejendomsudviklere. Så lad ejendomsudviklere bygge og opføre ejendomme, og så lad os politikere fokusere på det, vi er gode til, nemlig fælles beslutninger til det fælles bedste.